Amarantusowe bułeczki
Bułeczki te mogą być bezglutenowe jeśli zamienimy mąkę pszenną na inną oraz bez mleczne - mleko sojowego zamiast mleka zwykłego.
Składniki:
- 3 dl mąki amarantusowej
- 3 dl mąki gryczanej
- 2 dl mąki pszennej*
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 dl nasion siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 litra mleka*
Dodatkowo:
- ubite białko jajka
- nasiona sezamu
Sposób wykonania:
- Wymieszaj wszystkie mąki razem w dużej misce, dodaj siemie lniane.
- Podgrzej mleko. Gdy będzie letnie dolewaj powoli do suchych składników i ugniataj ciasto.
- Ciasto nie powinno być klejące i powinno łatwo odchodzić od reki.
- Formuj małe kulki, ułóż na popierze do pieczenia.
- Posmaruj wierzch bułeczek ubitym białkiem i posyp sezamem.
- Piec w temperaturze 220 C przez około 20 minut.
Pyszności.
OdpowiedzUsuńDzięki za dołączenie do akcji kulinarnej.
www.fantazjesmaku.weebly.com
co oznacza dl przy ilości składników? Szklanki?
OdpowiedzUsuń1 dl to 1\10 litra. W sklepach można kupić miarki z różnymi jednostkami miary, miedzy innymi z decylitrami.
Usuń