Ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym (mąka orkiszowa)
Jest to kolejna wariacja ulubionego przepisu na ciasto z owocami. Tym razem owoce zostały zastąpione dżemem i dodałam kakao, gdyż jeli wiśnie to tylko i wyłącznie z czekoladą.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g ksylitolu
- 150 g mąki orkiszowej
- 3 jajka
- 2 - 3 łyżki kakao bez cukru
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
- Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
- Dodaj mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Na cieście zrób kleksy z dżemu wiśniowego.
- Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz