Placki ziemniaczano - dyniowe (bez pszenicy)
Kolejny przepis na wykorzystanie dyni. Tym razem bezglutenowe placki ziemniaczane z dodatkiem dyni.
Składniki:
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 duże ząbki czosnku
- 150 g dyni
- 1duże jajko lub 2 małe
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 cebulka dymka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, najlepiej zetrzeć ziemniaki do miski w której będzie przygotowywane ciasto na tej samej grubości tartki zetrzeć dynię, cebulę i czosnek
- Do ciasta dodać również jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać
- Na patelni rozgrzać olej, nałożyć niewielką porcję ciasta, rozprowadzić łyżką na cienki placuszek
- Smażyć na złoty kolor.
- Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz