Chleb orkiszowy z ziarnami

Średnio dwa razy w tygodniu piekę chleb. Za każdym razem inny, choć mam swoje ulubione przepisy do których wracam często. Zazwyczaj jednak eksperymentuje. I najczęściej kiedy nie zapiszę przepisu/proporcji na kartce, wtedy wychodzi mi najlepszy wypiek. Tym razem było podobnie. Ciasto wykonałam intuicyjnie, kierując się twórczym kaprysem.




Przepis  "z głowy", można wykorzystać jako inspirację.

Składniki:
  1. 100 g gotowej mieszanki zmielonych ziaren - u mnie było to ziarna pszenicy, ziarna żyta, ziarna sezamu, słonecznik oraz ziarna lnu.
  2. 250 g mąki orkiszowej razowej
  3. około 800 g mąki orkiszowej
  4. 1 opakowanie suszonych drożdży
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. około 600 ml wody
  7. 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
  1. Suche składni wymieszaj w dużej misce.
  2. Dodaj połowę wody, zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj więcej wody. Ilość wody może przekroczyć 600 ml. Ciasto powinno być jednolite, lekko klejące się do ręki.
  3. Dodaj oliwę, następnie wyrabiaj przez około 5-10 minut.
  4. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części.
  6. 2 keksówki lub formy do chleba wysmaruj olejem. 
  7. Przełóż ciasto. Ponownie przykryj - tym razem czystą ścierką lub lekkim ręcznikiem, odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  8. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (dół-góra). Włóż formy z wyrośniętym ciastem do piekarnika. Podkręć temperaturę do 230 stopni, piec około 40 minut.
  9. Chleb powinien być ładnie zarumieniony.
  10. Upieczony chleb wyjmij z foremki, odstaw do ostygnięcia.
gotowa mieszanka zmielonych ziaren

Komentarze

Popularne posty