Sernik z truskawkami
Składniki:
Na spód:
- opakowanie herbatników około 200 g
- 1/2 kostki masła
- 700 g twarogu 3 razy zmielonego
- puszka mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- duża garść truskawek
- Herbatniki drobno pokrusz i wymieszaj z masłem.
- Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a potem masą z herbatników.
- Wstaw form do lodówki na pół godziny.
- Oczyść truskawki i pokrój na mniejsze części.
- Rozgrzej piekarnik do 160 C.
- Zmiksuj twaróg z mlekiem i ekstraktem waniliowym na jednolitą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka i mąkę
- Na koniec wrzuć truskawki i delikatnie wymieszaj.
- Wylej masę na spód z herbatników i wstaw na godzinę do piekarnika.
- Ostudź, schłodź w lodówce.
Przepis pochodzi z miesięcznika Weranda nr 7/2014
Komentarze
Prześlij komentarz