Zupa koperkowa z ziemniakami
Uwielbiam zupę koperkową zarówno ze względu na walory smakowe, jak i szybkość przygotowania.
Polecam gorąco w sezonie letnim, kiedy świeżego koperku pod dostatkiem w naszych przydomowych ogródkach oraz na warzywnych bazarach.
Składniki:
Polecam gorąco w sezonie letnim, kiedy świeżego koperku pod dostatkiem w naszych przydomowych ogródkach oraz na warzywnych bazarach.
Składniki:
- 1 duży pęczek kopru, poszatkowany drobno, grube łodygi też dodaję do zupy, przed podaniem wyjmuję je z garnka
- 1 marchewka, starta na tartce
- 1/2 pietruszki, starta na tartce
- 3 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 warzywna kostka bulionowa
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz i sól
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml śmietany
- Masło roztop w garnku. Dodaj marchewkę, pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Podsmaż chwilę.
- Następnie dodaj 4/5 kopru *razem z łodygami*.
- Zalej wodą .Dodaj warzywną kostkę bulionową.
- Dodaj ziemniaki.
- Zupę gotuj tak długo aż ziemniaki będą miękkie.
- Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną. Dodaj trochę gorącej zupy i ponownie wymieszaj razem. Następnie ostrożnie wlej do zupy, cały czas mieszając. Zagotuj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem dodaj pozostałą część kopru.
Kocham zupy!
OdpowiedzUsuń