Ciasto z jabłkami
Szybki i prosty przepis na ciasto z jabłkami, które wyśmienicie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Składniki:
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 2 - 3 jabłka, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia).
- Dodaj masło, pokrojone w małe kawałki.
- Do małej miski wbij jajka. Wymieszaj je widelcem i dodaj do dużej miski.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem, na jednolitą masę.
- Tortownicę o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i posyp tartą bułką.
- Przełóż masę do tortownicy.
- Ułóż ozdobnie pokrojone jabłka(wkładając je odrobinę do ciasta), posyp równomiernie cynamonem.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut na najniższym poziomie piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz