Indyjska zupa z kurczaka
Nie macie pomysłu na niedzielny obiad lub spotkanie ze znajomymi przy stole. Proponuje przygotować indyjską zupę z kurczaka. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu mimo tak wielu składników. Ostrość zupy reguluje się poprzez dodanie papryczki chili lub bardziej ostrego curry (ostrość zależy od producenta i mieszanki).
Składniki:
- 3 filety z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę
- 1 litr wywaru z kurczaka lub bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
- 2 marchewki, starte na dużych oczkach
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 kwaśne jabłko, starte na dużych oczkach
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 czerwonej papryczki chili, drobno posiekana
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżeczki kari (curry)
- biały pieprz, świeżo zmielony
- trochę soli
- trochę oleju
- kolendra, świeża, grubo posiekana
- Przygotuj składniki według opisu powyżej.
- W garnku rozgrzej olej na którym podsmaż cebulę aż będzie miękka i szklista.
- Dodaj czosnek, chili i imbir. Smaż wszystko razem przez chwilę max 2 minuty.
- Następnie dodaj marchewkę, jabłko o kari, ponownie podsmaż chwilę zanim dodasz bulion drobiowy i kawałki kurczaka.
- Na małym ogniu gotuj przez 10 minut.
- Następnie dodaj mleczko kokosowe i zagotuj na małym ogniu.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością kari.
- Przed podaniem posyp kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz