Chleb orkiszowy z dodatkiem puree z dyni
Ostatnio zaopatrzyłam się ponownie w dynię, którą postanowiłam wykorzystać w kilku przepisach. Ten przepis powstał w ramach eksperymentu po nieudanym wykorzystaniu puree z dyni w bezglutenowym cieście dyniowym na bazie mąki kokosowej.
Chleb z dodatkiem puree z dyni oraz nasion z dyni okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam.
Ilość składników pasuje do wypieku chleba w formie około 28x10cm.
Składniki:
Wykonanie:
Chleb z dodatkiem puree z dyni oraz nasion z dyni okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam.
Ilość składników pasuje do wypieku chleba w formie około 28x10cm.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki (3 duże, czubate łyżki) purre z dyni
- 2 garście nasion dyni plus trochę do posypania ciasta
- 1/2 opakowanie drożdży suchych
- około 1 - 1,5 szklanki letniej wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Nasiona dyni pokruszyć moździeżem na drobne kawałki. Nie muszą być bardzo drobne.
- Dodać mąkę oraz drożdże. Dodać puree z dyni.
- Następnie dodać sól, cukier oraz wodę (osobiście za każdym razem dodaję różną objętość wody, jednak ciasto nie powinno być ani za rzadkie ani za gęste).
- Ciasto wyrabiać ręcznie przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej, jędrnej masy. Ciasto klei się do ręki.
- Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto (w tym momencie ciasto powinno odchodzić trochę od ręki i uzyskać jednolitą, gładką powierzchnię).
- Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Posypać nasionami dyni, które należy docisnąć do ciasta, inaczej będą odpadać w trakcie pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 150°C.
- Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Podnieść temperaturę do 200°C. Piec około 25 - 30 minut aż wierzch chleba będzie rumiany.
- Chleb piekę na środkowym poziomie piekarnika, w trybie grzania dół-góra.
rewelacja :) zdrowy i pyszny :)
OdpowiedzUsuńtakie są najlepsze,
Usuńpięknie wyrośnięty, zazdraszczam
OdpowiedzUsuńZ tym wyrastaniem chleba, różnie bywa. Ten akurat ususł świetnie.
UsuńAle u Ciebie pyszne chlebki ostatnio widzę. Mam nadzieję, że i tym razem weźmiesz udział w mojej akcji skandynawskiej ;) Zapraszam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie. Już przygotowuję kilka przepisów. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń