Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
Jeden z wielu rewelacyjnych przepisów
ze strony Kwestia Smaku.
Penne ze szpinakiem,
suszonymi pomidorami i serem feta z delikatnym aromatem czosnku jest
naszym ulubionym daniem makaronowym. Przygotowuje je dość często
ze względu na mniejszego członka rodziny, który zawsze prosi o
dokładkę.
Składniki:
- 150 g makaronu penne
- 2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie osuszonego
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja używam, już pokrojonych pomidorów)
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, przyprawa grillowa lub ziołowa kuchni włoskiej
- 8 kosteczek sera feta
- tarty parmezan
- dodatkowo dodaje oliwki - Gabriel je uwielbia
Wykonanie:
- Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, włożyć grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażyć mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawić solą i pieprzem, dokładnie odsączyć i zdjąć z patelni.
- Na umytą i suchą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, posolić. Obok na patelni podgrzać suszone pomidory, wlać 4 łyżki ziołowego oleju, w którym leżały pomidory. Odstawić z ognia.
- Makaron ugotować al dente.
- Do dużej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć ugotowany makaron, podsmażyć na dużym ogniu, pod koniec dodając przyprawę grillową. Dodać szpinak, suszone pomidory i czosnek, oliwki, wymieszać i chwilę podgrzewać. Posypać parmezanem i serem feta. Polać dodatkową oliwą z oliwek, posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą.
Rewelacyjny obiadek.
OdpowiedzUsuń