Ciasto bananowe z kremem czekoladowym
To najsłodsze ciasto jakie do tej pory upiekłam. Słodkie ciasto bananowe z jeszcze bardziej słodkim kremem. Jeden mały kawałek zasłodzi nas na długo.
Składniki:
Ciasto bananowe:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto bananowe:
- 125 g masła
- 250 g cukru
- 400 g mąki / 4,5 dl
- 100 ml śmietany 18%
- 4 dojrzałe banany
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- 200 g kremu czekoladowego
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ciasto:
- Miękkie masło ubij z cukrem na krem.
- Dodaj jajka. Jednorazowo dodaj jedno jajko, ubijając krem przed dodaniem kolejnego.
- Banany zmiksuj i dodaj je do kremu.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.
- Dodaj na koniec śmietanę.
- Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto.
- Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnia przez około 40 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem czy jest upieczone w środku.
- Upieczone ciasto przestudź. Wyjmij ostrożnie z tortownicy. Zdejmij papier do pieczenia i podziel na 2-3 równe części.
- Wyłóż na każdą cześć krem czekoladowy.
- Miękkie masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i krem czekoladowy ubij razem na gładką masę.
- 1/2 kremu wyłóż między kawałki ciasta. Drugą połowę kremu rozprowadź na wierzchu oraz z boku ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz