Pomidorowa zupa rybna (niskokaloryczna)
Kolejny przepis na pomidorową zupę rybną.Tym razem jest niskokaloryczna wersja bez śmietany, na bazie koncentratu pomidorowego i świeżych pomidorów. Jeśli ktoś jest zainteresowany pierwszym przepisem, odsyłam tutaj.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g dorsza lub innej ryby pokrojonej w kawałki 2x2 cm
- 200 g oczyszczonych krewetek
- 2 średniej wielkości marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie talarki
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1/2 fenkułu , pokrojona w plasterki
- 1/2 pory, tylko biała część, pokrojona w plasterki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1200 ml wywaru mięsnego, jednak najlepiej użyć wywaru rybnego, może być z kostki bulionowej
- 3 pomidory,obrane ze skórki i pokrojone w ósemki
- odrobina suszonego chili lub 1/2 świeżej chili
- 1 łyżeczka cukru, do smaku
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
- Przygotuj wszystkie składniki według wyżej podanego opisu.
- W dużym garnku podgrzej olej, na którym podsmażamy cebulę aż będzie miękka i szklista.
- Dodaj marchewkę, pietruszkę, fenkuł i porę oraz paprykę chili (jeśli używasz jej zamiast suszonej). Duś razem przez 5 minut.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie duś przez 5 minut.
- Dodaj wywar. Zmniejsz ogień.
- Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie, czyli około 15 minut.
- Do smaku dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonym chili.
- Pod koniec gotowania warzyw dodaj oczyszczone krewetki i rybę w kawałkach. Trzymaj rybę i krewetki w ciepłej zupie bez gotowania (ja osobiście zmniejszam ogień do minimum i tak trzymam aż ryba i krewetki bądą gotowe do zjedzenia *najczęściej krewetki są twarde a ryba w sam raz*)
- Zupa jest gotowa do podania po 3 minutach.
- Zupę najlepiej podawać z świeżym chlebem posmarowanym masłem ziołowym.
Mmm zupy rybne są przepyszne <3 Pięknie Twoja się prezentuje, a z krewetkami i dorszem musi smakować jeszcze piękniej niż wygląda :D
OdpowiedzUsuńZupy rybne wzbudzają wiele mieszanych uczyć. Osobiście bardzo długo zabierałam się za wykonanie pierwszej, a teraz zupa rybna gości na naszym stole raz w tygodniu. Powodzenia w wykonaniu.
OdpowiedzUsuń