Ciasto z czereśniami
Ciasto zostało wykonane w lipcu, kiedy czereśniowy sezon był w pełni a my spędzaliśmy wakacje u babci. Gabriel i Klaudia towarzyszyli mi przy wykonaniu każdego wakacyjnego ciasta, a nawet próbowali swoich sił w tworzeniu nowych przepisów. Czereśnie na cieście to ich wybór.
Wykonanie:
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- gruby cukier
- 2 - 3 garście, umytych i pozbawionych pestek czereśni
Wykonanie:
- Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
- Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
- Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Na cieście ułóż czereśnie. Posyp grubym cukrem na wierzchu.
- Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.
Proste ciasta sa najlepsze!
OdpowiedzUsuńTakie będzie idealne na wyjście do parku...
:)
Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl