Spaghetti z cukinii na azjatycką nutę (z krewetkami)
Przepyszne spaghetti wykonane z cukinii w niezbyt ostrym azjatyckim tonie. Imbir, czosnek, sos rybny, sok z limonki i kolendra jako aromatyczne dodatki.
Składniki:
- 300 - 400 g oczyszczonych krewetek
- 2 cukinie, pokrojone wzdłuż w bardzo cienkie paski lub przy pomocy maszynki
- 2 średniej wielkości marchewki, pokrojone wzdłuż w cienkie paski
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 4 łyżeczki curry, w proszku
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- soku z 1/2 limonki
- trochę świeżej kolendry
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- Zanim rozpoczniesz smażenie, przygotuj wszystkie składniki *także przyprawy i dodatki* według powyższego opisu.
- Do głębokiej patelni wlej trochę oleju, podsmaż cebulę i marchewkę.
- Następnie dodaj paprykę i czosnek. Zmniejsz ogień na średni i smaż aż cebula będzie miękka, ale tak aby nie przypalić czosnku.
- Następnie dodaj curry, sos rybny, olej sezamowy, sok z limonki oraz imbir. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Dodaj krewetki i spaghetti z cukinii. Wymieszaj wszystko razem i smaż przez kilka minut, aż krewetki i cukinia będą gotowe do zjedzenia. Nie smaż za długo, gdyż krewetki będą za twarde a cukinia zbyt miękka.
- Wyłóż na talerze - około 3 duże porcje.
- Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz