Zupa pomidorowa z ogniska
Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na bardzo prostą i smaczną zupę pomidorową. Zupę tą można przygotować zarówno w warunkach domowych jak i polowych. Osobiście przygotowuje tą zupę w pracy dla moich przedszkolnych maluchów. Wyjmujemy trójnogiego wiszącego grilla i zabieramy się do gotowania na ogniu.
Składniki *dla 4 osób*
Składniki *dla 4 osób*
- 1 puszka pomidorów
- 400 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwy do smażenia
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 warzywna kostka rosołowa
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 doniczki świeżych ziół *bazylii lub oregano lub pietruszki lub koperku*
- 1//2 łyżki cukru, do smaku
- 1/2 łyżeczki soli, do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- W garnku podgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę i czosnek. Uważaj aby nie przypalić.
- Dodaj przecier pomidorowy i smaż jedną minutę.
- Następnie dodaj pomidory z puszki, wodę, kostkę bulionową oraz cukier. Gotuj około 10 minut, od czasu di czasu mieszając.
- Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj świeże zioła.
gotowanie nad ogniem, nadaje takiego klimatu, że wszystko smakuje lepiej :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w zupełności. Dania przygotowane nad ogniskiem mają zupełnie inny aromat i smak.
Usuń