25 marca - Międzynarodowy Dzień Gofra
Gabryś uwielbia gofry, zwłaszcza wykonane przez naszą byłą sąsiadkę. Jej gofry są najlepsze. Niestety nie posiadam przepisu, gdyż starsza pani robi je na oko. Poniżej jeden z wielu przepisów, które można znaleźć w Internecie. Gofry wyszły smaczne.
Składniki:
*przepis pochodzi z bloga "Det søte liv"
Składniki:
- 6 dl mleka
- 5 dl mąki
- 2 jajka
- 50 g masła
- 0,5 dl cukru
- Masło rozpuścić.
- Mąkę wymieszać z cukrem.
- Dodaj mleko i wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Następnie dodaj rozkłócone jajka. A na sam koniec ostudzone, roztopione masło.
- Odstaw ciasto na 30 minut. Można je też przechować, przez noc w lodówce i piec gofry na śniadanie.
- Gofry piec w gofrownicy na złotawy kolor.
*przepis pochodzi z bloga "Det søte liv"
Komentarze
Prześlij komentarz