Roladki z kurczka na azjatycką nutę
Pyszne roladki z piersi kurczaka na azjatycką nutę. Świetne danie na lekki niedzielny obiad, a może nawet na grilla (wypróbuje na pewno już niedługo).
Składniki:
Składniki:
- 2 - 3 filety z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
- 1/2 dl bulionu (woda i 1/2 kostki rosołowej)
- 1 dl zimnej wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 30 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 3 długie tajskie fasole lub kilka fasoli szparagowych
- 2 łyżka oleju
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
- 2 łodygi selera, pokrojone w słupki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
- 3 łyżki sosu sojowego
- kolendra do ozdoby
- Piersi kurczaka, opłucz oraz osusz na papierowym ręczniku. Przekrój je na pół albo 3 części wzdłuż tak aby można było je zwinąć w roladę.
- Przygotuj marynatę: czosnek pokrojony w plasterki, bulion, imbir, 1 łyżka oleju oraz 1 łyżka sosu sojowego wymieszaj razem.
- Włóż ostrożnie piersi do marynaty. Odstaw na minimum 20 minut, najlepiej na kilka godzin.
- Na patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć warzywa i rozdrobniony czosnek. Smaż na wysokim ogniu przez około 1-2 minuty. Wyjmij warzywa z patelni.
- Wyjmij ostrożnie filety z marynaty. Usuń z nich składniki marynaty. Na filetach układaj wzdłuż warzywa. Zwiń roladę. Nabij na wykałaczkę lub zwiąż bawełnianą nitką, aby roladki się nie rozpadły.
- Smaż roladki na patelni, obracaj je, aby upiekły się równomiernie.
- Pod koniec smażenia dodaj marynatę, oraz pozostały sos sojowy,przykryj patelnie pokrywką i gotuj 2 - 3 minuty.
- W zimnej wodzie rozmieszaj mąkę kukurydzianą, wlej do warzyw i zagotuj.
- Wyjmij roladki na talerz, sos przez podaniem przecedź przez sitko. Podawaj z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz