Zupa grochowa
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 100 g boczku
- 2 szklanki grochu
- 2 średniej wielkości marchewki
- 5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- Groch namoczyć przez noc, następnie ugotować na miękko.
- Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać bulionem drobiowym.
- Boczek pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy razem z czosnkiem oraz przyprawami.
- Gdy warzywa będą miękkie dodać przetarty groch. Można też rozdrobnić za pomocą blendera. Ważne aby nie odcedzać grochu. Dodajemy groch z wywarem.
- Zupę zagotowujemy ponownie i przyprawiamy do smaku.
Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/