Sarah Barnhardt
Ciasteczka zostały stworzone przez duńskiego piekarza, aby wyróżnić słynną francuską aktorkę Sarah Bernhardt. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, jednak czasochłonne. Efekt jednak jest wyjątkowy i bez wątpienia podbiją serca smakoszy, królując na przyjęciach.
Składniki:
Migdałowe ciasteczka
Wykonanie:
Składniki:
Migdałowe ciasteczka
- 250 g migdałów
- 3 dl cukru pudru
- 2 białka jajek (z dużych dużych)
- 150 g masła
- 1,5 dl cukru pudru
- 2 żółtka jajek (z dużych jajek)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 200 g czekolady
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
Wykonanie:
- Zmiel migdały w maszynce do mielenia lub malakserze. Wymieszaj zmielone migdały z cukrem pudrem.
- Z białek jaj ubij sztywną pianę, którą wymieszaj z migdałami do uzyskania gładkiej masy.
- Nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia około 36 wieżyczek.
- Piec przez około 10 minut w temperaturze 200 C.
- Wyjęte z piekarnika ciasteczka wystudź.
- Ubij miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaj żółtka jaj oraz kakao i wodę. Wystudź trochę krem.
- Krem nakładaj na ciasteczka np za pomocą worka cukierniczego nadając im kształt stożków.
- Ciasteczka ustawiaj na tacy i umieć w lodówce jednak najlepiej włóż je do zamrażalki.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z tłuszczem kokosowym. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Ostudź.
- Zanurz mrożone ciasteczka szybko w roztopionej czekoladzie. Ułóż na takce i umieść w lodówce.
- Ciasteczka przechowuj w lodówce lub zamrażalce.
Trochę pracy trzeba włożyć, ale zdecydowanie te ciasteczka są jej warte :)
OdpowiedzUsuńNiestety ciasteczka wymagają trochę pracy. Szybszą opcją jest ciasto http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2015/02/ciasto-migdaowe-sarah-bernhardt.html
Usuńwyglądają genialnie! idealne na podarek dla ukochanej osoby.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuń