Ciasto czekoladowe z colą
Jesteś fanem coli? Tak więc jest to idealny przepis dla Ciebie. Ciasto czekoladowe z colą, które jest szybkie do wykonania oraz nieskomplikowane.
Składniki:
Ciasto
Składniki:
Ciasto
- 3 dl mąki pszennej
- 3 dl cukru
- 2 dl coli
- 150 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g ciemnej czekolady
- 4 łyżki coli
- Ubij jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Masło roztop, a następnie dodaj colę.
- Do ubitych jajek z cukrem dodaj pozostałe sypkie składniki (mąką, proszek do pieczenia). W tym samym czasie dodaj pomału roztopione masło z colą.
- Wymieszaj wszystko do połączenia składników i wyłóż ciasto na blachę około 24x30.
- Ciasto piec na środkowym poziomie przez około 40 minut w temperaturze 180 C.
- Ciasto powinno być trochę wilgotne w środku, gdyż po upieczeniu do tzw suchego patyczka może się rozpadać.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj colą i wylej na przestudzone ciasto.
Ciasto wygląda obłędnie, lubię czekoladowe ciasta. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCola chyba nie jest wyczuwalna w cieście, prawda? Kiedyś piekłam podobne i z tego co pamiętam, to smakowało jak świetne, wilgotne ciasto czekoladowe ;)
OdpowiedzUsuńPrawda, cola nie jest wyczuwalna (wyraźna) w cieście. Jednak ma ono trochę inny smak niż zwykłe ciasto czekoladowe.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś muffinki z colą. Były ciekawe w smaku :)
OdpowiedzUsuń