Ciasto czekoladowe
Co zrobić, gdy spodziewamy się gości, a nie mamy pomysłu na ich ugoszczenie. Nic prostszego. Wystarczy przygotować zwykłe, szybkie, proste ciasto czekoladowe.
Składniki:
Ciasto
Składniki:
Ciasto
- 200 g masła
- 4 dl mąki
- 3 dl cukru
- 2 dl ciepłego mleka, w temperaturze około 35C
- 3/4 dl kakao
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 dl cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mocnej zimnej kawy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- tabliczka białej czekolady do ozdoby
- Ubij masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajko, za każdym razem jedno, wymieszaj i dodaj następne.
- Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
- Dodaj mąkę do masy, dodając jednocześnie mleko.
- Blachę do pieczenia około 45x25 wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto.
- Ciasto pieczemy na środkowym poziomie, przez około 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka), w temperaturze 175C.
- Gdy ciasto wystygnie, polej je polewą.
- W garnku wymieszaj razem cukier puder, cukier waniliowy oraz kakao. Dodaj masło oraz kawę. Gotuj kilka minut cały czas mieszając.
- Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej, zrób kleksy na czekoladowej polewie.
Komentarze
Prześlij komentarz