Noodle Wok
Noodle Wok jest jednym z moich ulubionych dań w kuchni tajskiej. Przepisów na jego wykonanie znajdziemy bardzo wiele i tylko od naszej inwencji zależy co tak naprawdę się znajdzie w tym daniu.
Składniki:
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 pierś kurczaka
- 1 duża marchewka
- kawałek kapusty
- 1 dl wody
- 1 kostka rosołowa / drobiowa
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 papryczka chili lub suszona papryczka chili
- Makaron ryżowy przygotuj według przepisu podanego na podanego na opakowaniu.
- W gorącej wodzie rozpuść kostkę rosołową.
- Sos sojowy, sos ostrygowy oraz cukier rozmieszaj w drugim naczyniu.
- Szpinak przepłucz. Marchewkę i kapustę pokrój w cieniutkie paseczki.
- Pierś kurczaka pokrój w grubą kostkę.
- Rozgrzej olej na woku lub gorącej patelni.
- Wrzuć na rozgrzany olej kurczaka, podsmaż krótko.
- Następnie wrzuć marchewkę z kapustą. Podsmaż krótko.
- Dodaj przygotowany makaron ryżowy, szpinak oraz kolendrę. Smaż krótko.
- Na sam koniec wlej bulion oraz sosy.
- Wymieszaj dobrze.
- Danie na koniec można posypać suszoną papryczką chili lub dodać papryczkę chili razem z warzywami.
Komentarze
Prześlij komentarz