Podsmażane warzywa w czerwonym sosie
Kolejne moje danie na szybko i na coś tajskiego w wykonaniu własnym. Danie to łączy w sobie dwa przepisy podsmażane warzywne rozmaitości oraz sos pomidorowy. Sos pomidorowy pierwotnie miał być słodko -kwaśny, ale połączenie octu ryżowego z brokułem nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 małego kalafiora
- 1 duża marchewka
- 1/2 małej brokuły
- 3 długie fasole tajskie
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 dl gorącej wody
- 1/2 kostki rosołowej
- suszona papryczka chili/ 1 mała papryczka chili
- Warzywa pokrój na jeden kęs.
- Rozpuść kostkę rosołową w gorącej wodzie.
- W innym naczyniu rozmieszaj sos rybny, sos ostrygowy, koncentrat pomidorowy oraz cukier.Następnie dodaj bulion.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż krótko na dużym ogniu. Gdy warzywa będą kruche wlej sos pomidorowy.
- Wsyp kolendrę i zagotuj.
- Podawaj z ryżem.
- Osoby lubiące ostre smaki mogą posypać danie suszoną papryczką chili lub dodać papryczkę chili do warzyw w trakcie smażenia.
Komentarze
Prześlij komentarz