Podsmażane warzywne rozmaitości - PAD PAK RUAM MITR
Kolorowa
sałatka z różnych warzyw pasuje do większości dań głównych, ale równie
dobrze może być podana sama. Jest to jeden z moich ulubionych, szybkich
przepisów na coś tajskiego. Dużym plusem tego dania jest jego
modyfikacja – wybieramy warzywa, które lubimy lub są dostępne sezonowo,
pamiętając tylko o jednej zasadzie – zróżnicowaniu kolorów i smaków.
Składniki:
-
450 g różnych warzyw, np. brokuł, kalafior, kapusta, marchew, zielony groszek, fasolka szparagowa, szpinak lub kiełki fasoli, oczyszczonych i pokrojonych na jeden kęs
-
3 łyżki wody
-
2 łyżki sosu rybnego
-
3 łyżki sosu ostrygowego
-
3 oleju słonecznikowego
-
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
-
1/2 łyżeczki cukru
-
świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
-
Opłucz i osusz warzywa. Trzymaj je pod ręką w pobliżu kuchenki, kapustę i szpinak lub kiełki fasoli osobno.
-
Rozmieszaj w miseczce sos ostrygowy, rybny i wodę.
-
Rozgrzej wok, wlej olej, a gdy będzie gorący wsyp czosnek i podsmaż, mieszjąc. Uważaj,by nie zbrązowiał i ne nabrał goryczy.
-
Dodaj pozostałe warzywa z wyjątkiem kapusty i szpinaku lub kiełków fasoli, dopraw cukrem i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, cały czas mieszaj i podrzucaj, aby warzywa były chrupkie.
-
Włóż pozostałe warzywa, wlej mieszaninę sosów, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 2 minuty.
-
Podawaj na podgrzanym półmisku.
Danie nie jest ostre, jeśli chcesz możesz dodać małą papryczkę chili.
Składniki na 4 porcję. Czas przygotowania około 15 minut, czas przyrządzania 5 minut.
*przepis pochodzi z książki "Kuchnia tajska - to proste" Sallie Morris
Komentarze
Prześlij komentarz