Zrazy wieprzowe z karkówki
Tradycyjne zrazy przygotowujemy z wołowiny, ale gdy jej brak, możemy wykonać je także z wieprzowiny. Są równie smaczne, a ich przygotowanie zajmuje dużo mniej czasu.
Składniki:
Składniki:
- 8 plastrów karkówki
- 8 plasterków boczku
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 1 pieczarka pokrojona w plasterki
- 5 łyżek smalcu
- 1 kostka bulionowa
- sol, pieprz
- musztarda
- Karkówkę posyp solą i pieprzem. Następnie ubij tłuczkiem do mięsa.
- Posmaruj karkówkę cienko musztardą. Połóż plasterek boczku, słupek marchewki i trochę pieczarek. Zwiń karkówkę w roladkę, aby się nie rozłożyła można związać bawełnianą nitką.
- Na patelni roztop smalec, podsmaż na nim roladki.
- Usmażone roladki, przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj kostkę bulionową i gotuj na małym ogniu, aż roladki będą miękkie.
- Z wywaru, w którym gotowały się roladki można przygotować sos.
Komentarze
Prześlij komentarz