Ciasteczka do kawy
Ciasteczka do kawy z migdałami, orzechami włoskimi oraz rozpływająca się w ustach czekolada. Z niżej podanego przepisu upieczemy ponad 30 ciasteczek. Osobiście uwielbiam takie przepisy, szybkie i wydajne. Dodatkowo bardzo smaczne, nie za słodkie, takie idealne do kawy.
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 200 g miękkiej margaryny
- 125 g cukru białego
- 100 g cukru brązowego
- 100 g ciemnej czekolady, może być gorzkiej, pokrojonej na małe kawałki
- 50 g posiekanych migdałów
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Ubij masło na białą masę.
- Wmieszaj do masy jajka, po jednym, ubij na puszystą masę.
- Następnie dodaj cukier.
- Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką, dodaj do masy.
- Na koniec dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.
- Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz wyłożyć przy pomocy 2 łyżeczek od herbaty. Jedną łyżeczką nabieraj ciasto a drugą delikatnie zsuwaj na blachę, tworząc jednakowe małe wieżyczki. Między ciasteczkami zachowaj odstęp, wieżyczki rozpłyną się w trakcie pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200°C przez około 9 minut, lub do momentu ich upieczenia.Ciasteczka powinny być miękkie w środku, stwardnieją po ostudzeniu.
- Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw na kilka minut aby przestygły.
- Następnie zdejmij je delikatnie na kratkę grillową do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz