Riskrem - świąteczny pudding ryżowy z czerwonym sosem
Riskrem to taka bardziej "ekskluzywna" wersja risgrøt. Riskrem powstaje poprzez dodanie do risgrøt śmietany i malinowego sosu. Pycha. Jest to jeden z moich ulubionych deserów. Trochę pracochłonny ale naprawdę warto.
Ryż możemy ugotować według jednego z dwóch przepisów
* http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2014/11/risgrt.html - gdy korzystamy z tego przepisu, pomijamy dodanie cynamonu, masła i cukru do ryżu.
* http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2014/12/owsianka-dla-mikoaja.html
Składniki Riskrem dla 4 osób:
Ryż możemy ugotować według jednego z dwóch przepisów
* http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2014/11/risgrt.html - gdy korzystamy z tego przepisu, pomijamy dodanie cynamonu, masła i cukru do ryżu.
* http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2014/12/owsianka-dla-mikoaja.html
Składniki Riskrem dla 4 osób:
- 4 dl śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniljowego
- 5 dl zimnego puddingu ryżowego, przygotowanego według jednego z powyższych przepisów
- Ubij śmietanę z cukrem.
- Dodaj ubitą śmietanę delikatnie do risgrøt.
- Przełóż do salaterek.
- Polej sosem malinowym.
- 200 g mrożonych malin
- 1 1/2 dl cukru
- Zmiksuj blenderem maliny z cukrem.
- Przetrzyj maliny przez sitko.
- Dodaj ewentualnie więcej cukru.
- Polej przygotowany riskrem.
Komentarze
Prześlij komentarz