Ciasto marchewkowe


Zawsze myślałam, że ciasto marchewkowe jest pracochłonne. Nic bardziej mylnego. Najwięcej czasu w tym wszystkim zajmuje starcie marchewki. Jednak ja, do tej czynności wykorzystuję Łukasza, gdyż jest to jego ulubione ciasto (zaraz po szybkim cieście czekoladowym. Jeśli chce ciasto, to niestety musi trzeć. Potem ciasto robi się ekspresowo. Bardzo polecam, zwłaszcza z kremem według poniższego przepisu. Pycha.








Składniki:
  1. 6 jajek
  2. 360 g cukru
  3. 150 g margaryny
  4. 300 g mąki pszennej
  5. 4 łyżeczki cynamonu
  6. 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  7. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  8. 330 g startej marchewki
Krem:
  1. 125 g serka Philadelphia
  2. 60 g masła
  3. 4 dl cukru pudru
  4. 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
  1. Ubij jajka z cukrem.
  2. Rozpuść masło i ostudź lekko. Dodaj do ubitej masy.
  3. Wymieszaj wszystkie suche składniki i małymi porcjami dodawaj do ubitej masy, cały czas mieszając. Na koniec dodaj startą marchewkę.
  4. Wyłóż ciasto na blachę (30x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Piec w piekarniku na środkowym poziomie, w temperaturze 175°, około 30 minut.
  6. Ostudź ciasto i udekoruj kremem.
  7. Przygotuj krem: ubij wszystkie składniki razem, aż krem nabierze lekkości. Wysmaruj kremem górę ciasta.

Komentarze

Popularne posty