Peperkaker
Tym wpisem powinnam w sumie rozpocząć Kulinarny Kalendarz Adwentowy. Zwłaszcza, że peperkake piekę od kilku lat tylko i wyłącznie w grudniu.
Ciasteczka ze zdjęcia może nie prezentują się idealnie, ale są wyjątkowe -zrobione przez Gabriela.
Ciasteczka ze zdjęcia może nie prezentują się idealnie, ale są wyjątkowe -zrobione przez Gabriela.
Składniki:
- 120 g margaryny
- 300 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 100 g ciemnego syropu cukrowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:
- Utrzyj margarynę z cukrem – masa powinna stać się biała.
- Dodaj syrop oraz jajko, wymieszaj.
- Dodaj proszek do pieczenia, imbir oraz cynamon. Wymieszaj.
- Na końcu dodaj mąkę. Na tym etapie polecam wyrobić ciasto ręcznie.
- Włóż ciasto na minimum godzinę do lodówki.
- Zimne ciasto rozwałkuj na około 3 mm. Wytnij ciasteczka. Dobrze jest ciasto posypać trochę mąką, nie będzie się lepić do wałka i maty.
- Wycięte ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do piekarnika na środkowy poziom, piec w temperaturze 175°C przez 10 minut.
- Kiedy ciasteczka ostygną, można je dekorować.
Peperkaker - norweskie ciasteczka świąteczne
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńZ takim pomocnikiem na pewno wyszly obledne))
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w akcji)