Karmelowe migdały
Uwielbiam karmelowe migdały, jednak przygotowuje jest tylko raz do roku w okresie przed świątecznym. Gotowe migdały chowam przed łakomczuchami, gdyż inaczej nie dotrwałby do świąt.
Przygotowanie karmelowych migdałów jest sprawdzianem naszej cierpliwości. Rozpuszczanie cukru jest czasochłonne a przyśpieszenie tego procesu poprzez podniesienie temperatury spowoduje tylko przypalenie cukru.
Składniki:
Migdały można przygotować razem ze skórką lub obrane. Efekt końcowy jest taki sam, a nawet wizualnie lepszy, gdy migdały posiadają skórkę. Gdy chcesz przygotować migdały ze skórką przejdź od razu do punktu 2.
Przygotowanie karmelowych migdałów jest sprawdzianem naszej cierpliwości. Rozpuszczanie cukru jest czasochłonne a przyśpieszenie tego procesu poprzez podniesienie temperatury spowoduje tylko przypalenie cukru.
Składniki:
- 1/2 dl wody
- 150 g cukru
- 500 g
migdałów
- 1 łyżka
stołowa margaryny
Migdały można przygotować razem ze skórką lub obrane. Efekt końcowy jest taki sam, a nawet wizualnie lepszy, gdy migdały posiadają skórkę. Gdy chcesz przygotować migdały ze skórką przejdź od razu do punktu 2.
- Jeśli migdały mają skórki należy się ich pozbyć. Migdały gotować około 1 minuty, odcedzić a następnie wyłożyć na papierowe ręczniki po czym zdjąć skórkę. Czynność trochę pracochłonna, ale bardzo prosta do wykonania, gdyż migdały dość łatwo wyskakują ze skórki.
- Migdały wyłożyć na blachę do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 10 minut, w ten sposób suszymy migdały.
- W szerokim garnku ugotować wodę z cukrem, włożyć migdały. Ogień ściszyć na najmniejszy poziom, migdały cały czas trzeba mieszać, aby nie przypalić cukru. Gdy woda prawie odparuje, dodać margarynę i nadal przyrumieniać migdały aż nabiorą ładnego brązowego koloru.
- Gotowe migdały wyłożyć na blachę do pieczenia (blachę wyłóż papierem do pieczenia – łatwiej będzie zdjąć migdały). Odłóż blachę, aby migdały ostygły, gdy karmel stwardnieje migdały należy rozdzielić/połamać. Można też próbować rozdzielić migdały przy wykładaniu na blachę, używając do tego dwóch widelców – należy uważać, aby się nie poparzyć.
Komentarze
Prześlij komentarz