Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe z cytryną znikły bardzo szybko, powiedziawszy za szybko. Dlatego przed świętami upiekłam jeszcze jedną partię. Przepis odrobinę zmieniony na życzenie L.
Składniki:
- 175 g migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 białka jajek
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Obierz migdały: migdały zalej na chwilę wrzątkiem, odcedź. Aby obrać migdały wystarczy je ściskać, tak aby „wyskoczyły” ze skórki. Zajęcie dość pracochłonne.
- Zmiel migdały przy pomocy maszynki do mielenia migdałów lub poszatkuj je bardzo drobno nożem.
- Wymieszaj zmielone migdały, cukier w misce. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Białka jajek ubij na sztywną pianę.
- Dodaj ostrożnie białka do mieszanki w misce, mieszaj ostrożnie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Włóż ciasto do worka cukierniczego. Wytnij około centymetrowy otwór.
- Wyciskaj małe krople na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz je delikatnie spłaszczyć.
- Piec na środkowym poziomie w temperaturze 200°C przez około 12 minut. Ważne aby nie piec za długo, gdyż ciasteczka powinny być miękkie w środku a nie wysuszone.
- Ostudź ciasteczka na siatce.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
migdałowe wypieki są przepyszne!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%. Mam jeszcze kilka przepisów na migdałowe wypieki, jednak zamierzam je zrobić dopiero w przyszłym roku.
Usuń