Ciasteczka z dżemem malinowym
Dzisiaj tradycyjnie i prosto: ciasteczka z dżemem malinowym. Biało - czerwony akcent w Adwencie.
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 170 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gęsty dżem malinowy
Wykonanie:
- Mikserem ubij masło z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
- Dodaj jajko i cukier waniliowy, zmiksuj do kremowej konsystencji.
- Dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Włóż ciasto na 1 godzinę do lodówki.
- Wyjmij ciasto z lodówki, zrób z niego długi, gruby wałek.
- Pokrój na około 20 – 25 kawałków.
- Z kawałków ciasta zrób kulki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zrób w każdym ciastku głęboką dziurkę, włóż tam trochę dżemu.
- Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut.
- Ostudź ciasteczka na siatce.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku.
Mmm, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuń