Lussekatter - adwentowe bułeczki szafranowe
13 grudnia w Szwecji obchodzony hucznie jest dzień światła. Dzień Świętej Łucji, obchodzony jest także w Norwegii ale już nie tak wystawnie. My zaczęliśmy świętować już wczoraj. W przedszkolu u Gabrysia zorganizowano uroczyste śniadanie dla rodziców, w trakcie którego grupa najstarszych dzieci ubrana w białe długie suknie, ze świeczką w ręku zrobiła obchód po wszystkich oddziałach śpiewając tradycyjną pieśń Santa Lucia.
Dzisiaj delektujemy się pysznymi szafranowymi bułeczkami oraz bezalkoholowym ponczem.
Składniki:
- 13 dl mąki pszennej
- 5 dl mleka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 50 g drożdży
- 1 g szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 lekko roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- rodzynki do dekoracji
Wykonanie:
- Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mleko i lekko podgrzać.
- Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać je z odrobiną letniej mieszanki mleka z masłem.
- Następnie dodać pozostałą część mieszanki.
- Dodać cukier, sól, kardamon, szafran/kurkumę, wymieszać wszystkie składniki razem.
- Na koniec dodać mąkę pszenną i wyrobić na jednolite ciasto.
- Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż będzie urośnie dwukrotnie.
- Piekarnik rozgrzać do 250°C.
- Ciasto najlepiej wyrabiać na stole. Posyp trochę mąki na stole i zagnieść ciasto. Nasepnie podziel je na około 30 kawałków.
- Z każdego kawałka zrób cienki wałek, z którego wykonasz wybrany przez siebie wzór Lussekatter.
- Ułóż gotowe Lussekatter na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i udekoruj je rodzynkami.
- Piec bułeczki na środku piekarnika około 5 – 8 minut, aż będą złote.
- Przed podaniem bułeczki należy przestudzić. Świetnie smakują letnie.
Mmmm... pysznosci) Dziekuje za dodanie przepisu do akcji))
OdpowiedzUsuń