Ciasteczka migdałowe z cytryną
Dzisiaj przepis na rewelacyjne, miękkie
i bardzo słodkie ciasteczka migdałowe, które rozpuszczają się w
ustach. Ciasteczka znikają bardzo szybko, gdyż trudno im się
oprzeć, więc warto przygotować je z podwójnej porcji tak, aby starczyły na dłużej :-)
Przygotowanie ciasteczek jest
pracochłonne lecz bardzo łatwe, jednak ich
wspaniały smak wynagrodzi Wam trudy pracy.
Składniki:
- 175 g migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 białka jajek
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
- Obierz migdały: migdały zalej na chwilę wrzątkiem, odcedź. Aby obrać migdały wystarczy je ściskać, tak aby „wyskoczyły” ze skórki. Zajęcie dość pracochłonne.
- Zmiel migdały przy pomocy maszynki do mielenia lub poszatkuj je bardzo drobno nożem.
- Wymieszaj zmielone migdały, cukier i skórkę z cytryny w misce. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Białka jajek ubij na sztywną pianę.
- Dodaj ostrożnie białka do mieszanki w misce, mieszaj ostrożnie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Włóż ciasto do worka cukierniczego. Wytnij około centymetrowy otwór.
- Wyciskaj małe krople na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz je delikatnie spłaszczyć.
- Piec na środkowym poziomie w temperaturze 200°C przez około 12 minut. Ważne aby nie piec za długo, gdyż ciasteczka powinny być miękkie w środku a nie wysuszone.
- Ostudź ciasteczka na siatce.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz