Kawa z goździkami i cynamonem
W jednej z książek* znalazłam
ciekawy przepis na kawę. Dodatek goździków i cynamonu idealnie
pasuje do Świątecznej atmosfery.
Kawa pięknie pachnie, wypełniając
zapachem cały dom.
Składniki:
- 5 g (5 czubatych łyżeczek) kawy naturalnej, mielonej
- cynamon do smaku
- 4 goździki
- 6 g (3 łyżki) cukru pudru
- 1/2 l (2 szklanki) wody
Wykonanie:
- Dokładnie zmieloną kawę wymieszać z cukrem pudrem w rondelku, dodać zmielony cynamon i zmielone goździki, zalać wrzącą wodą i podgrzać do trzykrotnego lekkiego zawrzenia, nakryć na moment, zamieszać.
- Podawać w ogrzanych filiżankach nalewając razem z fusami.
* przepis pochodzi z ksiązki Desery
i napoje w naszej kuchni Anna
Szczepańska
czemu z fusami? Wydaje mi się, że nie powinny mieć dłuższej styczności z kawą - dlatego kawa z ekspresu jest najzdrowsza. Kawa pyszna;)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, nie jestem ekspertem od kawy i nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Przepis na kawę pochodzi z książki, która jest podana w wpisie. Jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy, to takie, że czasie kiedy powstawała książka ekspresy do kawy nie były popularne, a zagotowywanie kawy z goździkami gwarantowało lepsze uwolnienie aromatów.
Usuń