Bułki z oliwkami i pistacjami
Przepyszne, chrupiące i aromatyczne bułki z czarnymi oliwkami i pistacjami posypane parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony PRZEPIS NA CHLEB.
Przepis pochodzi ze strony PRZEPIS NA CHLEB.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 50 g roztopionego masła lub oliwy z oliwek
- 180 g letniej wody
- 160 g letniego mleka
- ok. 100 g solonych pistacji (waga z łupinami)
- ok. 100 g czarnych lub zielonych oliwek
- ok. 2-3 łyżek tartego parmezanu
Wykonanie:
Mąkę połączyć
z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży należy
je najpierw rozpuścić w miseczce z ½ łyżeczki cukru oraz
dodatkowymi 3 łyżkami letniego mleka – po wymieszaniu należy
całość dodać do mąki). Następnie dodać cukier, sól,
roztopione masło oraz letnie mleko i wodę.
Zagnieść
elastyczne ciasto. Powinno być dość wilgotne i pod koniec
zagniatania wciąż lepić się do dłoni. Nie dodawać więcej mąki,
ciasto powinno mieć właśnie taką konsystencję. Pod koniec
wyrabiania do ciasta dodać obrane i grubo posiekane pistacje oraz
posiekane oliwki. Zagnieść ciasto jeszcze przez chwilę, by
pistacje i oliwki połączyły się z ciastem.
Ciasto przełożyć
do wysmarowanej olejem miski, przykryć np. folią spożywczą i
pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub
do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto podzielić np. na 16 części i uformować bułki. Ciasto
będzie lepiło się do dłoni, dlatego też można ręce posypać
mąką, aby pomóc sobie w ich formowaniu. Aby miały ładny kształt
najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć
jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś
nafaszerować).
Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia – łączeniem do dołu. Blachę przykryć ściereczką i
pozostawić bułki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (mniej więcej
na 20-30 minut lub do czasu aż wyraźnie urosną).
Piekarnik nagrzać
do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte
bułki posypać startym parmezanem i wstawić do nagrzanego
piekarnika, piec ok. 20 – 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz