poniedziałek, 21 grudnia 2015

Bułki z oliwkami i pistacjami

Przepyszne, chrupiące i aromatyczne bułki z czarnymi oliwkami i pistacjami posypane parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony PRZEPIS NA CHLEB. 


Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej tortowej typ 480  lub luksusowej typ 550
  2. 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
  3. 2 łyżeczki soli
  4. ½ łyżeczki cukru
  5. 50 g roztopionego masła lub oliwy z oliwek
  6. 180 g letniej wody
  7. 160 g letniego mleka
  8. ok. 100 g solonych pistacji (waga z łupinami)
  9. ok. 100 g czarnych lub zielonych oliwek
  10. ok. 2-3 łyżek tartego parmezanu
Wykonanie:
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w miseczce z ½ łyżeczki cukru oraz dodatkowymi 3 łyżkami letniego mleka – po wymieszaniu należy całość dodać do mąki). Następnie dodać cukier, sól, roztopione masło oraz letnie mleko i wodę.   Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być dość wilgotne i pod koniec zagniatania wciąż lepić się do dłoni. Nie dodawać więcej mąki, ciasto powinno mieć właśnie taką konsystencję. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać obrane i grubo posiekane pistacje oraz posiekane oliwki. Zagnieść ciasto jeszcze przez chwilę, by pistacje i oliwki połączyły się z ciastem.    Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.   Wyrośnięte ciasto podzielić np. na 16 części i uformować bułki. Ciasto będzie lepiło się do dłoni, dlatego też można ręce posypać mąką, aby pomóc sobie w ich formowaniu. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować).  Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Blachę przykryć ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (mniej więcej na 20-30 minut lub do czasu aż wyraźnie urosną).   Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.    Wyrośnięte bułki posypać startym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 – 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz