Bez pszenicy

Od dłuższego czasu w kuchni nie korzystam z mąki pszennej, którą zamieniłam na inne rodzaje mąki.
Bardzo chętnie wykorzystuję
  • mąkę orkiszową, to z niej najczęściej powstają wszystkie wypieki słodkie jaki i pieczywo
  • mąki jęczmiennej, wykorzystywana jako dodatek do pieczywa, jak i świetnie sprawdza się do przygotowania naleśników czy gofrów,
  • mąki żytniej,
  • mąki owsianej,
  • mąki jaglanej,
  • mąki gryczanej,
Jak widzicie nie wymieniam
  • mąki migdałowej
  • mąki konopnej
  • mąki kokosowej
które także posiadam, jednak nie stanowią one mojego głównego zaplecza kulinarnego. Dodatkowo uważam, że rezygnujemy tylko z mąki pszennej a nie z glutenu jako takiego. Dlatego bardzo chętnie wykorzystuję inne glutenowe mąki. Nikt z naszej czwórki nie ma alergii pokarmowych *no prawie, ja mam uczulenie na białko baranie* więc dlaczego mam dodatkowo komplikować przyrządzanie posiłków wykorzystując egzotyczne i powiedzmy to w prost drogie zamienniki.
Moja kuchnia to posiłki w miarę proste do wykonania, najczęściej nie wymagające długiego przygotowania. Gotowanie to przyjemność a nie tortura, dlatego ma być szybko, smacznie i różnorodnie.

Poniżej prezentuje spis dań przygotowanych bez pszenicy.

Ciasta
Ciasto z jabłkami 
Ciasto czekoladowe


Pieczywo
Bułki orkiszowo - owsiane 
Chleb orkiszowy z słonecznikiem
Domowe hamburgery 

Słodkie desery

Bananowe placuszki
Fastelavnboller
Gofry jęczmienno - orkiszowe
Lapper

Inne
Pai 
Placki ziemniaczano - dyniowe

Popularne posty