czwartek, 2 lipca 2015

"Ślepy" śledź

Jestem na urlopie, więc nie mam zbyt wielu okazji do gotowania. Czasami fajnie jest odpocząć od przygotowywania posiłków i delektować się daniem wykonanym przez kogoś innego.
Dzisiejsze danie, to taki powrót do przeszłości. Gdy mieszkałam jeszcze z rodzicami "ślepy" śledź gościł często na stole w sezonie letnim.  Łatwy, szybki w przygotowaniu, chłodny - po prostu idealny na upalne dni.
Danie przygotowała moja siostra.



Składniki:
  1. cebula
  2. 1,5 l zsiadłego mleka
  3. pieprz i sól
  4. filety solonego śledzia
Wykonanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć do miski lub garnka. Posypać pieprzem i solą. Poczekać, aż zmięknie.
  2. Do cebuli wlać zsiadłe mleko. Wszystko wymieszać razem.
  3. Podawać z ziemniakami oraz solonym śledziem.


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz