piątek, 2 stycznia 2015

Zalewajka na kefirze


Jest to bardzo szybka i prosta zupa. Gotuje ją zawsze, gdy piekę ciasto czekoladowe (wykorzystuje pozostały kefir, który kupuje do przygotowania ciasta). Jeśli macie tylko ochotę możecie dodać białą kiełbasę lub ugotowane jajko.




Składniki:
  1. 1 litr wywaru warzywnego (może być z kostki, lub warzywno-mięsny)
  2. 2 szklanki kefiru lub maślanki
  3. 150 – 200 g wędzonego boczku
  4. 3 łyżki mąki pszennej lub mąki żytniej
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 2 łyżeczki majeranku
Sposób wykonania:
  1. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Podsmażyć – można dodać odrobinę margaryny lub masła.
  2. Do podsmażonego boczku dodać poszatkowany czosnek – 2 ząbki, a następnie wlać wywar warzywny. Zagotować.
  3. W tym czasie mąkę pszenną wymieszać z kefirem lub maślanką, zmniejszyć ogień i wlać kefir/maślankę, cały czas mieszając. Dodać ostatni ząbek czosnku oraz majeranek. Gotować 5 – 10 minut.
  4. Podawać z ziemniakami – najlepiej odsmażanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz