poniedziałek, 9 października 2017

Bananowe placuszki (bez glutenu, laktozy i cukru)

Dzisiaj prezentuje Wam bardzo łatwy przepis na placuszki bananowe, które można przygotować w wersji bezglutenowej i bez laktozy. Gdy na kuchennym blacie leżą dojrzałe banany, jest to idealny moment na wypróbowanie tego przepisu. Moi chłopcy uwielbiają te placuszki.



Składniki:
  1.  2 dojrzałe banany
  2.  2 jajka
  3.  50 ml mleka bez laktozy, lub innego mleka roślinnego
  4.  100 g płatków owsianych *bezglutenowych*
  5. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  6. 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Patelnie do naleśników rozgrzej. Piec na niej małe placuszki.
* z podanej porcji wyjdzie wystarczająca ilość placuszków dla dwójki dzieci, jeśli chcecie przygotować więcej trzymaj się zasady :1 banan  + 1 jajko + 50 g płatków owsianych + 25 ml mleka
* im bardziej dojrzałe banany tym słodsze placuszki
* bezglutenowe płatki owsiane mają znaczek przekreślonego kłosa na opakowaniu. Owies nie zawiera glutenu jednak istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem w trakcie produkcji. Ja używam zwykłych płatków.
* mleko - zwykłe mleko, bez laktozy czy roślinne jest ok

2 komentarze:

  1. nie tylko w okresie produkcji :) Polski owies jest często zanieczyszczony glutenem już na etapie "krzyżowania" :) więc najbezpieczniej tylko certyfikowane niestety :(

    czy można użyć innego oleju niż kokosowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hei, dziękuje za uzupełnienie wiedzy. U nas nikt nie ma alergii więc raczej ograniczamy niż eliminujemy z diety. Myślę, że możesz użyć innego rodzaju tłuszczu. Ja na początku nie dodawałam tłuszczu do placuszków a jedynie smarowałam patelnie przed pieczeniem pierwszych sztuk. Jednak najlepiej dodać tłuszcz do masy. Życzę powodzenia w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń