Ciasteczka jęczmienne z czekoladą
Przepyszne ciasteczka wykonane z mąki jęczmiennej z kawałkami czekolady.
Składniki:
Składniki:
- 160 - 170 g mąki jęczmiennej
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g ciemniej czekolady, pokrojonej w małe kawałki
- Miękkie masło ubij z cukrem na puszysty krem.
- Dodaj jajka. Każde oddzielnie, ubijając krem przed dodaniem kolejnego jajka.
- W oddzielnej misce wymieszaj razem mąkę jęczmienną, cukier waniliowy oraz sodę.
- Dodaj suche składniki do ubitej masy.
- Na sam koniec dodaj pokrojoną czekoladę.
- Wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przy pomocy łyżki wykładaj małe porcje ciasta. Ja robię to ręcznie (ręce muszą być wilgotne, ciasto bardzo się klei).
- Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C przez około10 min. Ciasteczka powinny zmienić kolor na złoto-brązowy.
Wygląda bardzo smacznie! Czy można zmniejszyć ilość cukru?
OdpowiedzUsuńTak, można zmniejszyć ilość cukru.
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuń