Ciasteczka jęczmienne z czekoladą

Przepyszne ciasteczka wykonane z mąki jęczmiennej z kawałkami czekolady.



Składniki:
  1. 160 - 170 g mąki jęczmiennej
  2. 250 g miękkiego masła
  3. 150 g cukru
  4. 2 jajka
  5.  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  6. 1 łyżeczka cukru waniliowego
  7. 100 g ciemniej czekolady, pokrojonej w małe kawałki 
Wykonanie:
  1.  Miękkie masło ubij z cukrem na puszysty krem.
  2. Dodaj jajka. Każde oddzielnie, ubijając krem przed dodaniem kolejnego jajka.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj razem mąkę jęczmienną, cukier waniliowy oraz sodę.
  4. Dodaj suche składniki do ubitej masy.
  5. Na sam koniec dodaj pokrojoną czekoladę.
  6. Wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
  7. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Przy pomocy łyżki wykładaj małe porcje ciasta. Ja robię to ręcznie (ręce muszą być wilgotne, ciasto bardzo się klei).
  9. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C przez około10 min. Ciasteczka powinny zmienić kolor na złoto-brązowy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty