wtorek, 23 czerwca 2015

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Jeśli przygotowujesz zupę pomidorową z torebki to mam świetną propozycję dla Ciebie, ale także dla innych osób które, chcą ugotować coś na szybko.



Składniki:
  1.  2 puszki pomidorów
  2. 1 mała cebula, drobno posiekana
  3. 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  4. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  5. 3 łyżki oliwy z oliwek
  6. 2 dl wody
  7. 1 dl bulionu mięsnego
  8. tymianek
  9. bazylia
  10. sól i pieprz
Wykonanie:
  1. Zacznij od wstawienia wody na ugotowanie jajek i/lub makaronu jeśli używasz ich jako dodatku do zupy. 
  2. W garnku którym przygotujesz zupę, rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze minutę.
  3. Dodaj wodę i bulion.
  4. Pomidory z puszki zblenduj w innym garnku/misce na pure.
  5. Dodaj pomidory do garnka i po zagotowaniu, gotuj przez 5 minut.
  6. Do smaku dodaj pieprz, sól, bazylie i tymianek.
Przed podaniem można dodać łyżkę śmietany, posypać parmezanem lub  smażonym boczkiem. Dodatki i ilość według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz