środa, 10 czerwca 2015

Koperkowa z kluseczkami

Od początku miesiąca przebywam na urlopie, więc okazji do gotowania nie mam za wiele. Dzisiaj jednak postanowiłam ugotować szybką zupę dla dzieciaków. Pyszna, pachnąca świeżym koperkiem zupa z kluseczkami.




Składniki:
  1. 1 duży pęczek koperku
  2. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  3. 1 ziele angielskie
  4. 1 liść laurowy
  5. 1/4 szklanki śmietany 18%
  6. pół szklanki mąki
  7. 1 jajko
  8. sól i pieprz
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij jajko, dodaj sól do smaku i wlej 2 łyżki wody.
  2. Zagnieć dość twarde ciasto.
  3. Palcami odrywaj małe kawałki ciasta. Formuj z nich podłużne, owalne kluseczki długości 1,5 - 2 cm. Rozsyp je na lekko oprószonej mąką stolnicy i pozostaw, aby lekko obeschły.
  4. Do bulionu dodaj ziele angielskie i listek laurowy.  Gdy się zagotuje wrzuć zacierki i gotuj aż wypłyną.
  5. koperek opłucz i grubo posiekaj. Dodaj do bulionu i klusek. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżami zupy i wlej do garnka.
  6. przypraw solą i pieprzem.




Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczna zupa. Robię bardzo podobną z tą różnicą że nie dodaję śmietany a kluski są lane. Smak koperku przebija wszystko.

    OdpowiedzUsuń