Gofry (na śmietanie)
Wypróbowałam już kilka różnych przepisów na gofry - te są najlepsze - zdecydowaliśmy jednogłośnie.
Składniki:
Składniki:
- 5 dl mąki pszennej
- 3 dl mleka
- 3 dl gęstej śmietany 18%
- 1,5 dl cukru - można dodać mniej
- 150 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Masło należy roztopić a następnie ostudzić.
- Jajka ubijamy z cukrem.
- Następnie dodajemy roztopione masło, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie i dodaj mąkę oraz mleko na koniec. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
- Gofry pieczemy na złocisty kolor wykorzystując średni poziom nagrzania gofrownicy.

co oznacza dl w jednostkach składników??
OdpowiedzUsuń"dl" to decylitr. 1 dl to 1/10 litra czyli 100 ml. Ja używam miarkę decylitrową w kuchni, dlatego większość przepisów jest podana w "dl", a nie "g" czy "ml". Pozdrawiam
UsuńGofry wyszły bardzo dobre, ale to przeliczanie z rana z dl na gramy było udręką
OdpowiedzUsuń