Gofry (na śmietanie)

Wypróbowałam już kilka różnych przepisów na gofry - te są najlepsze - zdecydowaliśmy jednogłośnie.



Składniki:
  1. 5 dl mąki pszennej
  2. 3 dl mleka
  3. 3 dl gęstej śmietany 18%
  4. 1,5 dl cukru - można dodać mniej
  5. 150 g masła
  6. 4 jajka
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
  1. Masło należy roztopić a następnie ostudzić. 
  2. Jajka ubijamy z cukrem.
  3. Następnie dodajemy roztopione masło, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie i dodaj mąkę oraz mleko na koniec. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
  4. Gofry pieczemy na złocisty kolor wykorzystując średni poziom nagrzania gofrownicy.

100 przepisów na gofry

Komentarze

  1. co oznacza dl w jednostkach składników??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "dl" to decylitr. 1 dl to 1/10 litra czyli 100 ml. Ja używam miarkę decylitrową w kuchni, dlatego większość przepisów jest podana w "dl", a nie "g" czy "ml". Pozdrawiam

      Usuń
  2. Gofry wyszły bardzo dobre, ale to przeliczanie z rana z dl na gramy było udręką

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty