Gofry
Gofry nie wymagają dużego wtajemniczenia kulinarnego i nawet dziecko potrafi je przygotować. Mi zawsze pomaga starszy syn, który dzielnie trzyma mikser, dodaje składniki i pilnuje czy wszystko w porządku.
Najgorszy jest jednak moment pieczenia gofrów. Trzy głowy zaglądają do kuchni i błagalnym wzrokiem pytają czy już gotowe. I tutaj do akcji wkracza podwójna gofrownica WILFA. Zajmuje ona trochę więcej miejsca w półce, ale sprawdza się znakomicie, gdy maluchy nie mogę się doczekać ulubionego deseru oraz nie trzeba decydować, który z chłopców ma dostać pierwszego gofra.
Poniżej przedstawiam przepis na szybkie, proste gofry z którego korzystam od czasu do czasu.
Mam kilkanaście przepisów na gofry, w tym jeden ulubiony na gofry bez mleka i jajek.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 dl mleka
- 5 dl mąki pszennej
- 100 g masła
- 0,5 cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- Jajka z cukrem ubić na "kogiel mogiel".
- Dodaj mleko, mąkę, cukier waniliowy i kardamon. Wszystko dobrze wymieszać.
- Na sam koniec dodać rozpuszczone i ostudzone mało. Wymieszać ostrożnie.
- Masę najlepiej odstawić na 30 minut.
- Nagrzej gofrownicę. Gofry pieczemy na złoty kolor.

Komentarze
Prześlij komentarz