czwartek, 1 października 2015

Gofry

Nasza mała rodzinka uwielbia gofry, a ja lubię je piec.
Gofry nie wymagają dużego wtajemniczenia kulinarnego i nawet dziecko potrafi je przygotować. Mi zawsze pomaga starszy syn, który dzielnie trzyma mikser, dodaje składniki i pilnuje czy wszystko w porządku.
Najgorszy jest jednak moment pieczenia gofrów. Trzy głowy zaglądają do kuchni i błagalnym wzrokiem pytają czy już gotowe. I tutaj do akcji wkracza  podwójna gofrownica WILFA. Zajmuje ona  trochę więcej miejsca w półce, ale sprawdza się znakomicie, gdy maluchy nie mogę się doczekać ulubionego deseru oraz nie trzeba decydować, który z chłopców ma dostać pierwszego gofra.


Poniżej przedstawiam przepis na szybkie, proste gofry z którego korzystam od czasu do czasu.
Mam kilkanaście przepisów na gofry, w tym jeden ulubiony na gofry bez mleka i jajek.



Składniki:

  1. 3 jajka
  2. 5 dl mleka
  3. 5 dl mąki pszennej
  4. 100 g masła
  5. 0,5 cukru
  6. 1 łyżeczka cukru waniliowego
  7. 0,5 łyżeczki kardamonu 
Przygotowanie:
  1.  Jajka z cukrem ubić na "kogiel mogiel". 
  2. Dodaj mleko, mąkę, cukier waniliowy i kardamon. Wszystko dobrze wymieszać.
  3. Na sam koniec dodać rozpuszczone i ostudzone mało. Wymieszać ostrożnie.
  4. Masę najlepiej odstawić na 30 minut.
  5. Nagrzej gofrownicę. Gofry pieczemy na złoty kolor.

100 przepisów na gofry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz