Ciasto z truskawkami (mąka orkiszowa)
Jak już wcześniej wspominałam jest to nasze ulubione ciasto z owocami. Jako że sezon na truskawki w pełni, nie mogło zabraknąć wersji ciasta na bazie mąki orkiszowej z świeżymi truskawkami.
Wykonanie:
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g ksylitolu
- 150 g mąki orkiszowej
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g umytych truskawek
Wykonanie:
- Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
- Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
- Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Na cieście ułóż truskawki.
- Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.

Komentarze
Prześlij komentarz