Domowe hamburgery (mąka orkiszowa - jęczmienna)
Bułki według tego przepisu wyszły bardziej zbite co może być spowodowane dodatkiem mąki jęczmiennej jak i mniejszą ilością drożdży w przepisie.
Składniki:
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki jęczmiennej
- 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 250 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 1/2 torebki suszonych drożdży - ok 7 g
- 1 łyżka ksylitolu (cukru)
- 1 łyżeczka soli
- Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól.
- Dodaj mleko oraz wodę.
- Wyrób składniki na jednolitą masę - można użyć robota kuchennego, jednak ja wyrabiam ciasto ręką.
- Gdy składnik dobrze się połączą dodaj masło, wyrób ponownie ciasto.
- Przykryj miskę folią oraz ręcznikiem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto, wyłóż na stolnicę. Podziel na 10 równych części.
- Uformuj z każdej części kulkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą kulkę delikatnie przyciśnij na blasze.
- Odstaw na kolejne 30 minut.
- Przed pieczeniem można posmarować bułki wodą i posypać sezamem, lnem lub makiem.
- Bułki pieczemy w temperaturze 225 stopni przez około 10-15 minut.
- Upieczone bułki wyjmij z piekarnianka na siatkę od grilla.
Komentarze
Prześlij komentarz