poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Kasza gryczana smażona z marchewką, kalafiorem i jarmużem.

Jestem na 10 dniowej diecie według zaleceń R. Chutkan z książki Zdrowa lekkość brzucha. W związku czym przeglądam zasoby internetu w poszukiwaniu fajnych przepisów spełniających warunki diety oraz będących ciekawym posiłkiem dla całej rodziny.



Składniki:
  1. 100 g kaszy gryczanej, palonej
  2. 1 ząbek czosnku, drobno poszatkowany
  3. 1/2 kalafiora, podzielonego na małe różyczki 
  4. 2 średniej wielkości marchewki, pokrojone w małą kostkę
  5. 2 garście drobno pokrojonego jarmużu
  6. 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  7. 2 łyżki oliwy
  8. 1 szklanka wody
  9. 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
  10. 1/2 łyżeczki kurkumy
  11. 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  12. odrobina mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
  1. Warzywa przygotować według powyższego opisu.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, chwilę podsmażyć na następnie dodać pozostałe warzywa.
  3. Smażyć przez chwilę. W międzyczasie przyprawić kurkumą, kminem rzymskim oraz gałką muszkatołowej.  
  4. Do warzyw dodać suchą kaszę gryczaną, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
  5. Następnie dodać wodę z sosem sojowym. Wymieszać.
  6. Wszystkie składniki gotować razem przez około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  7. Na sam koniec dodać jarmuż. Podgrzewać jeszcze chwilę, aż jarmuż zmięknie.

*powyższy przepis stanowi modyfikacje przepisu znalezionego na stronie Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz