Kasza gryczana smażona z marchewką, kalafiorem i jarmużem.
Jestem na 10 dniowej diecie według zaleceń R. Chutkan z książki Zdrowa lekkość brzucha. W związku czym przeglądam zasoby internetu w poszukiwaniu fajnych przepisów spełniających warunki diety oraz będących ciekawym posiłkiem dla całej rodziny.
Składniki:
*powyższy przepis stanowi modyfikacje przepisu znalezionego na stronie Kwestia Smaku
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej, palonej
- 1 ząbek czosnku, drobno poszatkowany
- 1/2 kalafiora, podzielonego na małe różyczki
- 2 średniej wielkości marchewki, pokrojone w małą kostkę
- 2 garście drobno pokrojonego jarmużu
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- odrobina mielonej gałki muszkatołowej
- Warzywa przygotować według powyższego opisu.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, chwilę podsmażyć na następnie dodać pozostałe warzywa.
- Smażyć przez chwilę. W międzyczasie przyprawić kurkumą, kminem rzymskim oraz gałką muszkatołowej.
- Do warzyw dodać suchą kaszę gryczaną, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
- Następnie dodać wodę z sosem sojowym. Wymieszać.
- Wszystkie składniki gotować razem przez około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Na sam koniec dodać jarmuż. Podgrzewać jeszcze chwilę, aż jarmuż zmięknie.
*powyższy przepis stanowi modyfikacje przepisu znalezionego na stronie Kwestia Smaku
Komentarze
Prześlij komentarz