wtorek, 29 sierpnia 2017

Kasza gryczana smażona z kurkami i kurczakiem

Podczas długiego dnia w pracy, dobrze jest zjeść smaczny i pożywny posiłek. Kasze gryczaną smażoną z kurkami i kurczakiem łatwo przygotować w domu a jeszcze łatwiej odgrzać w pracowniczej stołówce. Polecam.



Składniki:
  1. 100 g kaszy gryczanej, palonej, ugotowanej według przepisu
  2. 200 g kurek, umytych, drobno pokrojonych
  3. 1 pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
  4. 2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
  5. 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  6. 1 łyżeczka bezglutenowego sosu sojowego
  7. sól i pieprz
  8. 1 łyżka masła klarowanego
  9. 1\2 łyżeczki kurkumy
  10. 1\2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  11. 1\2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wykonanie:
  1. Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
  2. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaj z sosem sojowym.
  3.  Na patelni roztop masło. Dodaj piersi kurczaka, które doprawiamy przyprawami. Wszystko razem chwilę smażymy.
  4. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Podsmaż chwilę.
  5. Dodaj kurki, wszystko razem dobrze wymieszaj i smaż, aż kurki będą usmażone.
  6. Na sam koniec dodaj wcześniej przygotowaną kaszę gryczaną. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Podsmaż.

2 komentarze:

  1. Udało mi się w końcu zebrać kurki i też mam zamiar zrobić z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń