Sarah Bernhardt *w dużej formie*
Ciasto Sarah Bernhardt to bomba kaloryczna. Jest bardzo słodkie, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne niebo w ustach. Polecam każdemu kto nie boi się dodatkowych kalorii.
Składniki:
Migdałowy spód
Wykonanie:
Sarah Bernhardt można wykonać także w formie małych ciasteczek - przepis tutaj. Znajdziecie tam także, dokładny opis wykonania z zdjęciami pokazującymi kolejne fazy wykonania.
#przepis pochodzi z strony Det søte liv, tłumaczenie własne.
Składniki:
Migdałowy spód
- 400 g migdałów
- między 350-400 g cukru pudru
- 6 białka jajek (z dużych dużych)
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 6 żółtka jajek (z dużych jajek)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g czekolady
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego lub masła
Wykonanie:
- Zmiel migdały w maszynce do mielenia lub malakserze. Wymieszaj zmielone migdały z cukrem pudrem.
- Z białek jaj ubij sztywną pianę, którą wymieszaj z migdałami do uzyskania gładkiej masy.
- Nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez około 20 do 25 minut w temperaturze 200 C.
- Wyjęte z piekarnika spód wystudź, spód musi być zimny, inaczej krem się roztopi.
- Ubij miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj żółtka jaj oraz kakao. Wystudź trochę krem.
- Wyłóż krem na migdałowy spód. Rozprowadź go równomiernie.
- Umieć formę w lodówce jednak najlepiej włóż je do zamrażalki.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z tłuszczem kokosowym. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Ostudź.
- Rozprowadź równomiernie polewę czekoladową na kremie. Schłodź ponownie.
- Ciasto przechowuj w lodówce lub zamrażalce.
Sarah Bernhardt można wykonać także w formie małych ciasteczek - przepis tutaj. Znajdziecie tam także, dokładny opis wykonania z zdjęciami pokazującymi kolejne fazy wykonania.
#przepis pochodzi z strony Det søte liv, tłumaczenie własne.
Rzeczywiście wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńPo co dubel: http://smaczne-opowiesci.blogspot.com/2015/02/ciasto-migdaowe-sarah-bernhardt.html
OdpowiedzUsuńGdyż niektóre przepisy są warte przypomnienia ;-)
UsuńO mniam :)))
OdpowiedzUsuń